Gode råd til køber

Økonomi - Tal med din bank og udarbejd et budget

/ Find først og fremmest ud af hvem din bankrådgiver er. I dag bruger vi ikke så ofte vores bank som før hen og mange af os kender måske endda ikke engang ikke navnet på rådgiveren. 

Bed om et møde med henblik på boligkøb og få lagt et budget sammen med din bankrådgiver. Et realistisk budget er det bedste udgangspunkt for at få overblik over, hvor meget du kan købe ejendom for. Det giver dig også en ro, når du sidder og kigger ejendomme.

Med et køberbevis i hånden ved du altså, hvad du har råd til og du står langt bedre stillet, når du lige pludselig står overfor drømmeboligen. 

Sæt dig også gerne ind i boliglån, lånetyper og kig på finansieringsform. Der er flere måder at finansere et boligkøb på. Det er værd at sætte sig ind i, for valget har også økonomisk betydning  for dit kommende råderum. Søg rådgivning i banken, realkreditinstitut eller en uvildig rådgiver.

Som privatperson kan du optage et realkreditlån til at finansere størstedelen af dit boliglån - op til 80% af boligens pris, hvis du skal købe ejerbolig i form af enten hus, rækkehus eller ejerlejlighed.

 

Byggesagkyndig - Tjek huset for fejl og mangler

/ Tag en byggesagkyndig med ud og få en professionel og uvildig gennemgang af boligen. Den byggesagkyndige kigger helt sikkert på huset med andre øjne end dig. Sammen med rapporterne får du altså klar besked om, hvad der venter forude. Efter den byggesagkyndiges gennemgang får du en liste over de ting, der skal gøres ved huset på kort og længere sigt. Det giver dig et overblik over kommende udgifter, som du vil have med boligen.

 

Køberrådgiver - Hyr en købermægler eller en boligadvokat

/ Når du har fundet drømmeboligen, du ønsker at købe, skal du efter eventuelle forhandlinger underskrive en købsaftale, før ejendommen kan blive din. Købsaftalen bliver jo som bekendt udarbejdet af sælgers ejendomsmægler. Så det er en rigtig god idé at have din egen rådgiver klar i kulissen til at tjekke købsaftalen og sagens dokumenter på dine vegne. 

De fleste ejendomsmæglere inkluderer som standard, et forbehold i købsaftalen, for købers rådgivers godkendelse. Hvis ikke, kan du altid bede om det.